Söndag 8:e maj – XCO – Moutainbike-EM i Huskvarna

Under lördagen och söndagen kommer det vara många svenska cyklister på banorna. Tillsammans med allt från VM-guldmedaljörer, OS-mästare och några av världens bästa juniorer kommer de kämpa på en riktigt tuff bana upp och ner för Huskvarnaberget i den olympiska disciplinen - XCO. MTB när det är som bäst och huvudgrenen för mästerskapen.

För många av cyklisterna är EM en av de sista möjligheterna att göra ett så pass bra resultat att de tar sig till OS. För de flesta innebär det en topp-8 eller topp-10 placering. Så det gäller mer än EM-medaljer.

Fredag kväll missar ni inte heller den actionfyllda sprinten!

PHOTO. Andreas Sandin

En kort uppradning av de svenska cyklisterna ni ska hålla koll på! Starka juniorer, världsstjärnan Jenny Rissveds på lördagen följt av medaljhoppet Emil Linde i U23 och i elitklasserna bland annat proffset Alexandra Engen tillsammans med en rad svenska herråkare, bland annat Emil Lindgren som jagar OS-plats.

När eliten kör på söndagen ser ni också världens bästa mountainbike-cyklist Julien Absalon, världsettan Jolanda Neff och norskan Gunn-Rita Dahle Flesjå med 29 världscupvinster (rekord). Det är gott om OS, VM och EM-medaljörer. Allt på Huskvarnaberget.

Läs om flera internationella åkare här. 

Söndag 

Herrar U23, 9:30

Emil Linde, Gävle CA
Martin Setterberg, IF Hallby SOK
Adam Gustafsson, Eksjö CK
Max Wiklund-Hellstadius, Varbergs MTB

Damer Elit, 11:30

Alexandra Engen, Team Ghost Factory Racing/Jönköpings CK
Åsa Erlandsson, Varbergs MTB

Herrar Elit, 15:00

Emil Lindgren, Serneke Allebike MTB Team
Matthias Wengelin, Almby IK
Calle Friberg, Järfälla CK
Michael Olsson, Serneke Allebike MTB Team
Gustav Larsson, Skoghalls CK Hammarö
Axel Lindh, Almby IK

Det är klart vi håller ett extra öga på superstjärnan Jenny Rissveds, rutinerade Alexandra Engen på hemmaplan, Emil Linde och Linn Gustafzzon som har varit riktigt vassa under senaste året samt trion Wengelin, Friberg och Lindgren. Men det finns mycket att säga om åkarna. Läs mer om truppen.

XCO =  Cross Country Olympic. Innebär 6-8 varv på en varvbana som är 3-5 km lång.Den enda grenen som körs under OS. Kräver mycket av cyklisterna tekniskt, konditionsmässigt och förmåga både nedför och uppför. Antalet varv bestäms innan och bygger på en totaltid som ska ligga mellan 90 och 105 minuter. Alla (i en klass) startar samtidigt uppställda beroede på sina rankingpoäng. XCO körs under lördagen och söndagen (7-8/5) och är huvudgrenen. Det körs i klasser dam/herr junior, U23 och Elit.

Givetvis kryddas programmet med en del annat, vad sägs tex. om SM i Trial

Lördag 

Damer junior, kl. 10.30

Sofie Oskarsson, IK Jarl Rättvik

Herrar junior, kl. 13.00

Emil Hedlund, OK Hammaren
Samuel Lord, Borås CA
Carl Jarnhagen, IK Hakarpspojkarna
Jack Kok, Södertälje CK
Axel Höglund, IK Hakarpspojkarna
Anton Olstam, CK Natén Säter

Damer U23, kl. 14:30

Jenny Rissveds, Scott Odlo Racing Team/Falu CK
Linn Gustafzzon, Borlänge CK
Alina Johansson, Mjölby CK
Felicia Ferner, Borlänge CK

Explore the beautiful region

Partners