Swedish National Trial Champs during EuroMTB!

During the EuroMTB you will be able to watch some incredible Trial skills when Swedish Cycling Federation are having the Swedish Trial Championships on Sunday 8th of May at Huskvarnaberget. Also during the 7th there will be a SweCup in Trial.

Trial kan nog beskrivas bäst med orden balans, mod och styrka enligt Maria Nymann från grengruppen Trial inom SCF. Här nedan beskriver hon mer vad ni kan förvänta er. I programmet hittar ni hålltiderna.

Så funkar det

Cykeltrial är en spännande och spektakulär cykelsport. Några av de viktigaste faktorerna bakom ett lyckat åk är stabilitet och kontroll på cykeln i extrema situationer. Det gäller att ta sig över grupperade sektioner utan att sätta foten i marken och utan att någon del av cykeln (förutom hjulen) nuddar marken. Brott mot reglerna leder till straffpoäng. Efter att ha genomfört sektionerna är det den cyklist som har minst straffpoäng som vinner.

Under ett SM i Trial finns det två klasser i dagsläget. Herr Elit och Herr Junior, internationellt finns såklart även en damklass men i Sverige har än så länge killar och tjejer kört i samma klass. P.g.a att vi har för få flickor som cyklar trial här hemma. Detta är något som vi hela tiden jobbar på att förändra. För vi har en riktigt duktig tjej i Nadine Kåmark som hävdar sig mycket bra internationellt.

Det är 5 sk sektioner som ska cyklas på ett varv som det heter. Dessa sektioner cyklas 2 eller 3 varv, alltså totalt 10 eller 15 sektioner. Elitklassen kör ett svårare “spår” än juniorklassen, men man cyklar i samma sektioner.

Svenskar i Europa

Ute i Europa är sporten stor men i Sverige är Cykeltrial en förhållandevis liten sport  om man ser till aktivt tävlande, men vi har många utövare som “bara” cyklar för motion och att ha roligt. Internationellt sett har Sverige en toppcyklist som ligger på 6:e plats på världsrankingen, Joacim Nymann från Lerum. Han är regerande svensk mästare både inomhus och utomhus. Övriga mycket duktiga killar att hålla koll på är Tobias Hult från Nyköping och Alexander Karlsson från Falkenberg.

Schemat för Trial under EM;

Swe-Cup Lördag 7/5
N C B klasserna cyklar kl. 10:30 – 13:30
A klassen och Elit cyklar kl. 14:00 – 16:30
SM Söndag 8/5
SM samt JSM kl. 11:30 – 14:00

Fakta

Trial växte fram i Europa på 1970-talet och har sina rötter i den motordrivna versionen av trial. 1985 integrerades trial helt inom det internationella cykelförbundet, UCI, och har efter det utvecklats snabbt som en cykelsport. Trial är en lättillgänglig sport som utövas över hela världen av barn så unga som 5 år upp till vuxna, långt över 40, i såväl skogsterräng som stadsmiljö. De vanligaste hjulstorlekar som används inom sporten är 20 och 26 tum.

 

Explore the beautiful region

Partners