Torsdag 5:e maj – XCR – Team Relay/Stafett

Även om EM-banan delvis invigs in av motionsloppet Open Challenge så är det stafetten som inleder mästerskapet. Översta platsen på prispallen fylls av de fyra åkare som avverkat ett varv vardera snabbare än övriga lag. Inga konstigheter.

Men hur ser det då ut för Sverige när vi tävlingen startar torsdag den 5e maj klockan 17.00? Vilket lag skickas ut mot Italien, Norge, Frankrike och Schweiz bland annat?

PHOTO. UNION EUROPÉENNE DE CYCLISME
Belgien växlar vid fjolårets EM i Alpago.

Det är stor skillnad på att kunna maximera sin prestation under ett enda varv (ca 15 minuter) jämfört med att fördela kraften över de cirka 90 minuter som lördagens och söndagens XCO-lopp tar. Schweiz (med världsettan Jolanda Neff i laget!), Italien (med Lechner och Fontana) och Frankrike har riktigt starka lag men Sverige har en bra medaljchans på hemmaplan med starkt stöd från publiken (Läs mer om ”När du ska besöka EM!”) och ett lag som har utvecklats sen senaste VM då de kom på 7e plats.

Det svenska laget (med passus för ev. skador/sjukdomar innan EM):

Jenny Rissveds (U23, Falu CK/Scott Odlo) – 9:a i årets första världscuptävling och totalvinnare i Världscupen (U23) 2015. En av världens bästa mtb-cyklister helt enkelt! Update – Linn Gustafzzon kommer ta Rissveds plats i stafetten. Linn har radat upp bra resultat under våren – en starkt ersättare!

Emil Hedlund (Junior, OK Hammaren) – har radat upp topp-15 placering under våren i Europa. Formen är på plats. 3:a på SM som förstaårsjunior 2015.

Emil Lindgren (Elit, CK Natén Säter/Serneke Allebike) – rutinerad och vår topprankade herrelitåkare. Han har i de vid de senaste mästerskapet (VM) under stafetten haft bland de allra snabbaste varvtiderna i stafettfältet. En åkare som gillar att jaga.

Emil Linde (U23, Gävle CA) hade ett riktigt starkt 2015 och i år vann han bland annat ett shortrace (motsvarande ett varv i en stafetten) och kom 2:a under cuptävlingar i Tyskland med många av de främst åkarna på plats. Senate helgen även 2:a i shortracet i Fiskum. Stafettvarvet borde passa honom fint.

Lagen till stafetten sätts ihop av maximalt en åkare från herrelitklassen samt junior och U23 åkare, varv minst en dam. För förbundskaptenerna gäller det också att ta viss hänsyn inför fredagens Sprint/XCE-tävlingar i uttagningen.

Tidigare resultat Stafett/Team Relay 

EM 2015
1. Tyskland
2. Schweiz
3. Tjeckien

VM 2015
1. Frankrike
2. Danmark
3. Italien

(Sverige var 7:a VM 2015 och 4:a EM 2014 samt 11:a 2015)

Lycka till Sverige och välkomna alla Kristihimmelsfärdslediga människor. Kom och heja fram Sverige till medalj!

XCR = Cross-country (Team) Relay
Samma varvbana som under XCO, ett varv tar ca 15 minuter. Fyra åkare från varje land kör i ett lag, ett varv vardera.

Explore the beautiful region

Partners