Svenska landslagstruppen – EM

A-trupp

Junior

Emil Hedlund, OK Hammaren, har visat framfötterna under våren ute i Europa. Gör sista året som junior.
Samuel Lord, Borås CA, från framgångsrika Borås CA som har många starka cyklister på ungdoms- och juniorsnivå. Samuel har flera vinster i bagaget från de inhemska cuperna i fjol.

Carl Jarnhagen, IK Hakarpspojkarna, får tävla på hemmaplan för arrangörsklubben IKHP så han är välbekant på Huskvarnaberget. Förstaårs junior som har radat upp segrar på de inhemska cuperna de senaste åren. Kom 2:a på SM 2015 och har i år börjat tävla mer internationellt.

Jack Kok, Södertälje CK har även representerat Sverige i Cyclocross.

U23

Jenny Rissveds, 22 år, Scott Odlo Racing Team/Falu CK, världscupsegraren i XCO i U23 2015. Tog en top-10 placering i den inledande världscuptävlingen i damelit-klassen i april. Ett av våra största guldhopp! Gillar när det är tekniskt och har även ett SM-guld i downhill, vilket kan komma till nytta på vissa delar av EM-banan. Svensk mästare även i Cyclocross 2015.

Linn Gustafzzon, Borlänge CK, har kört otroligt starkt under våren med flera pallplatser i tävlingar i Tyskland, Danmark och Norge.

Emil Linde, Gävle CA, har visat kanonform under våren med bland annat riktigt bra resultat i Bundesliga i Bad Säckingen. Under 2015 vann han också flertalet SweCuptävlingar. Har tidigare placerat sig riktigt bra på stora internationella XCO-lopp.

Martin Setterberg, IF Hallby SOK, hemmahoppet från Hovslätt i Jönköping. Gjorde sin första säsong i U23-klassen 2015 och har tagit ytterligare kliv framåt i år. Riktigt stark sprinter och har även SM-medaljer i downhill och på bana som junior.

Elit

Alexandra Engen, Team Ghost Factory Racing/Jönköpings CK, en av våra mest meriterade damcyklister men otaliga SM-medaljer, världscupsegrar och en 6:e plats på OS i London 2012.

Emil Lindgren, Serneke Allebike MTB Team, Född i Falun men uppväxt och boende i Säter. Har varit proffs i över ett decennium och bland annat tagit VM-silver i sprint 2014, och vunnit SM ett antal gånger.

Matthias Wengelin, Almby IK, radat upp SM-medaljer de senaste åren i allt från Sprint (XCE), XCO och långlopp. Väldigt allround och har också SM-guld i Cyclo-Cross. Är precis som Emil Lindgren uppväxt i Säter.

Calle Friberg, 35 år, Järfälla CK, svenske mästaren i XCO som vann stort i Isaberg 2015 (Friberg tog sitt första SM-guld 1992). Kör även en hel del långlopp på MTB med framgång. Har varit proffs i 9 år tidigare i bland annat Schweiz och Tyskland. Efter ett upphåll kom han tillbaka starkare än nånsin. Tillsammans med Lisa Nordén, en av världens bästa triatleter.

B-trupp

Junior

Axel Höglund, IK Hakarpspojkarna, får köra EM på hemmaplan. Förstaårs-junior som legat långt från i resultatlistorna i klassen 15-16 och nu tagit klivet upp.

Anton Olstam, CK Natén Säter

Sofie Oskarsson, IK Jarl Rättvik

U23

Adam Gustafsson, Eksjö CK, skadad stora delar av 2015 och har jobbat sig tillbaka men fina resultat under våren.

Max Wiklund-Hellstadius, Varbergs MTB

Johan Widén (XCE), CK Natén Säter, enda sprintspecialisten i laget. Vann internationell sprint-tävling i Frankrike under våren och ska bli spänannde att se mot motstånd som EM-, VM- och världscup-mästare.

Alina Johansson, Mjölby CK. Född i Vätternrunda staden Motala och har cyklat MTB sedan hon var 9 år men började tävla först som 17 åring. Var 8 på SM ifjol och vann SWE-Cup.

Felicia Ferner, Borlänge CK. Bor i cykelstaden Falun och har erfarenheter från landslagsuppdrag och SM-medaljer både på landsväg och MTB. Nuförtiden är det dock MTB som gäller till 100 procent.

Elit

Åsa Erlandsson, Varbergs MTB, Åsa är är nog den åkare i truppen som kört flest internationella tävlingar, bortsett från Gustav Larsson. Hon kör både Cyclo-Cross och MTB. Har i år flera pallplatser ute i Europa, bland annat i Turkiet och Portugal.

Michael Olsson, Serneke Allebike MTB Team, mycket meriterad landsvägscyklist som bland annat lyckats med konststycket att försvara ett SM på landsväg. Tävlat internationellt för både svenska och norska lag men började i slutet av förra året köra fler och fler långlopp för att i år satsa fullt ut på MTB med det Allingsåsbaserade teamet Serneke Allebike MTB Team.

Gustav Larsson, 35 år, Skoghalls CK Hammarö, en av Sveriges mest meriterade landsvägscyklister som började sin karriär som mountainbikecyklist. Har medaljer från bland annat EuroMTB som junior där han stod på samma pall som en ung Julien Absalon.

Axel Lindh, Almby IK, tidigare trefaldig svenska U23-mästare. Född uppväxt i Härnösand, bor i Örebro.